Pastane usulü peynirli açma nasıl yapılır?

Dışı çıtır içi yumuşacık dokusu ve bol peynirli lezzetiyle pastane usulü açmalar, ev mutfağınızda kolayca hazırlanabilecek bir şölene dönüşüyor. Taze maydanozun ferahlığıyla zenginleşen bu nefis atıştırmalık, misafirlerinize sunabileceğiniz enfes bir lezzet alternatifi sunuyor.

20 Kasım 2025

Pastane Usulü Peynirli Açma Tarifi


Pastane usulü peynirli açma, dışı çıtır içi yumuşacık ve bol peynirli bir lezzet şölenidir. İşte evinizde kolayca yapabileceğiniz nefis bir tarif:

Malzemeler (Yaklaşık 12-15 adet için):

  • 500 gram un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç Malzemesi:


  • 300 gram beyaz peynir (rendelenmiş veya ufalanmış)
  • 1 çay bardağı maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 adet yumurta sarısı (üzeri için)
  • Çörek otu veya susam (üzeri için)

Yapılışı:


  • Ilık süt ve suyu bir kaba alın. İçine maya ve şekeri ekleyip 5 dakika bekletin.
  • Unu geniş bir kaba eleyin, ortasını havuz şeklinde açın.
  • Maya karışımını, tuzu ve sıvı yağı ekleyip yoğurmaya başlayın.
  • Yumuşak, ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yaklaşık 10-15 dakika yoğurun.
  • Hamurun üzerini nemli bezle örtüp, sıcak bir yerde 1-1,5 saat mayalanmaya bırakın.
  • Mayalanan hamuru iki eşit parçaya bölün. Her parçayı merdane ile 3-4 mm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın.
  • Açtığınız hamurun üzerine rendelenmiş peyniri ve maydanozu eşit şekilde yayın.
  • Hamuru uzun kenarından rulo şeklinde sıkıca sarın.
  • Ruloyu 2-3 cm genişliğinde dilimleyin.
  • Dilimleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.
  • Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün ve çörek otu veya susam serpin.
  • Önceden 180°C'de ısıtılmış fırında 20-25 dakika altın rengi alana kadar pişirin.

Püf Noktaları:

  • Maya karışımının ılık olması mayanın aktifleşmesi için önemlidir
  • Hamur ne kadar iyi yoğurulursa o kadar iyi kabarır
  • Peyniri fazla tuzlu ise suda bekletebilirsiniz
  • Fırından çıkar çıkmaz tüketirseniz daha lezzetli olur

Bu tarifle pastane lezzetini evinize taşıyabilir, çay saatlerinizi şenlendirebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Muzlu Mozaik Pasta Tarifi
Muzlu Mozaik Pasta Tarifi
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Çikolatalı Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Çikolatalı Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Mozaik Pasta Oktay Usta
Mozaik Pasta Oktay Usta
Mozaik Pasta Nasıl Yapılır?
Mozaik Pasta Nasıl Yapılır?
Havuçlu Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Havuçlu Mozaik Pasta Tarifi ve Malzemeleri
Mozaik Pasta Malzemeleri
Mozaik Pasta Malzemeleri
;